Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Scharnegoutum

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, glascorrosie, water met een vreemde smaak of een irriterende huid? Vaak ontstaan deze problemen door de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. De beste waterontharder in Scharnegoutum resulteert in kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op deze pagina verzamel je nuttige info info over verschillende soorten waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom is het zo populair, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH in Scharnegoutum.
 • Dit resulteert mogelijk in irritaties zoals veel schoonmaakwerk en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, lekkere watersmaak en textiel slijt minder snel.
 • Start met vergelijken en ondervind zelf de voordelen. Het kan veel opleveren, tot wel €230 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid ScharnegoutumWerking eenvoudig uitgelegdDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8629
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Lekkerdere koffie en thee.
 • Lagere energiekosten.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Scharnegoutum

Zit jij in de woning ook met situaties als apparaten die slecht werken of onnodig veel schoonmaken? Steeds meer Nederlanders kiezen een elektrische waterontharder. Zo’n installatie filtert kalk uit kraanwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, geen strepen meer op glas en lak, een glanzende vaat en een efficiëntere verwarming. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Scharnegoutum heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Goede verzachter.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamMinder zeepproducten wegspoelen. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals strijkijzers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of een glaasje water zal minder bitter smaken.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Water schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Scharnegoutum?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Scharnegoutum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water biedt fris kraanwater en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen. Hoeveel ga ik er van merken? Hiervoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Scharnegoutum ontvangt een waterhardheid van 6.30. Samengevat: matig zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is erg persoonlijk.
 • Een lagere waterhardheid biedt comfort.
 • Voorbeelden zijn apparatuur die langer meegaat, een zachte huid en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Goed om te weten: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Scharnegoutum

De waterhardheid van het water in Scharnegoutum is ongeveer 6.30 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-scharnegoutum-8629

Bekijk installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Lubron Easysoft 450 Classic
 • Boshuis iQualQ Duo 400
 • Euro Combi Simplex 5 liter
 • Detandt-Simon Primo 12
 • Delta Tibera

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterontharders (van bijv. Aqua Care) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zodoende wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Scharnegoutum reduceer je de dH waarde van 6.30 naar een zachte 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een periode zal de hars zijn kracht verliezen. Wekelijks moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, de gekozen resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische of mechanische waterontharders
We onderscheiden twee installaties: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een gunstig tarief, 0 energieverbruik en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: er vinden onnodige spoelingen plaats, een lagere efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. De prijs van zo’n systeem begint bij €970.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. De voordelen zijn: minder regeneratiezout, de smart-functies en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: een hogere prijs, het gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1200.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €410,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het positieve effect van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als hij aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor 1 cilinderige ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Scharnegoutum.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Leg nu contacten met specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n machine?

De kosten van een waterontkalker variëren nogal. Je hebt ze vanaf €95 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1600 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De prijs hangt af van het model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de capaciteit van het systeem. Naast deze kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Enkele waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je ook een onderhoudscontract afsluit. Tenslotte is er speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De kosten van dergelijke installaties beginnen vanaf ongeveer €650, zonder installeren. Een luxe systeem heeft een prijskaartje tussen de €1375 en €1975 inclusief installatiewerk. In de bijgaande tabel tref je de huidige kosten van een waterontharder in Scharnegoutum.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Maak nu gebruik van de offerte vergelijker en check de huidige kosten bij betrouwbare installateurs. Op basis daarvan kun jij makkelijk en snel vakmannen, soorten waterverzachters en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €150
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €760
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1010
Zout€27,50 per 50 kilo
OnderhoudskostenC.a. €105 (jaarbasis)
InstallatieVanaf €175
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Scharnegoutum?
De waterhardheid in Scharnegoutum is plus minus 6.30 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en biedt voordelen als een besparing op de energierekening en geen strepen meer op glas en lak.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Experts vinden dat je vooral een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. een zachte huid en droog haar, betere smaak van water, zijdezachte kleding en minder poets- en boenwerk. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om kalk uit het water te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium onderdelen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door middel van het regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. Het effect van zo’n magneet is zeer twijfelachtig.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Modellen met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Scharnegoutum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, smaakvoller water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, kleding die langer mooi blijft, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie