Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jutrijp

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, vies water of droog haar na het douchen? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het gebruik van de beste waterontharder in Jutrijp zorgt voor schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, het milieu en je portemonnee. Via onze adviseurs tref je nuttige informatie met betrekking tot waterverzachters: wat voor installaties zijn er, wat zijn de voordelen, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH in Jutrijp.
 • Dit is de oorsprong van issues zoals irritaties aan de huid en slecht functionerende HR-ketel.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Pluspunten: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, minder huidproblemen en huidirritaties en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Start met vergelijken en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €280 per jaar.

Snel naar: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid JutrijpZo werkt een waterontharderKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8623
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een erg droge huid.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Te veel schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Jutrijp

Wil jij ook af van verstopte leidingen en/of te veel schoonmaken? Veel Hollanders en Belgen lossen dit op met een slimme waterontharder. Zo’n systeem haalt kalk uit het leidingwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag in de badkamer, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, lekkerdere koffie en thee en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Jutrijp gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een regionale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Goede ontharder.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatapparaten zuiniger werken.
Levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals CV-ketels vertonen veel minder kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals HR-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Jutrijp?

Wellicht bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Jutrijp. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water zorgt voor zachter wasgoed en heerlijk zachte kleding. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Jutrijp zit met een waterhardheid van 6.30. Samengevat: matig zacht water.
 • De consequenties hiervan is erg persoonlijk.
 • Het terugdringen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Voorbeelden zijn lagere stookkosten, een zachte huid en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Opmerking: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Jutrijp

De waterhardheid van het drinkwater in Jutrijp is 6.30 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-jutrijp-8623

Installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Kinetico Mini KB
 • Detandt-Simon Primo 20
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Watertotaal Euro Twin 25
 • 038waterontharder Compact 14

Zo werkt een waterverzachter

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat precies? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Delta) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Jutrijp reduceer je de dH waarde van 6.30 naar een Dh van ongeveer 2. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. Wekelijks moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemen we ook wel regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt hangt af van grootte van het huishouden, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na ongeveer een week raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische en mechanische waterontharders
We behandelen twee installaties: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een lage prijs, geen stroomkosten en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Er zijn ook negatieve aspecten: het systeem spoelt soms onnodig, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €875.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. Het gemak zit ‘m in: kostenbesparing voor regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de hogere aanschafprijs, je hebt iets hogere stroomkosten en hoge kosten qua onderhoud. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1200.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €360,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een installatie met 2 cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor ontkalkers met 1 cilinder heb je – als de ontharder aan het reinigen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Jutrijp.

Ook klaar met kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van specialisten voor montage.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De totale kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €85 voor magnetische ontharders tot ruim €1400 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Buiten deze eenmalige investering betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De kosten van ontkalkers starten bij €760 (montage niet inbegrepen). Een goed systeem varieert tussen ongeveer €1650 en €2125 inclusief plaatsing. In de onderstaande tabel check je de huidige kosten van een waterontharder in Jutrijp.

Nieuwsgierig wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Start meteen met onze handige offerte-service en check de huidige tarieven bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk snel experts, soorten ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €155
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €770
Waterontharder (elektronisch)C.a. €990
Regeneratiezout€27,50 per 50 kilo
OnderhoudstarievenRond de €100 per beurt
InstallatieV.a €240
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Jutrijp?
De hardheid van het kraanwater in Jutrijp is ongeveer 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem neemt kalk moleculen uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Zacht water smaakt beter en zorgt voor structureel lagere energiekosten en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die je uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Experts vinden dat je voornamelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Je kunt denken aan prettige douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium bestanddelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt het hars schoongespoeld d.m.v. geplande regeneratie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die op een totaal andere manier functioneren. Het effect van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Ontharders met noodzakelijk ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een goede reiniging is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Jutrijp.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Onder andere: een besparing op de energierekening, een betere smaak van het water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, zijdezachte kleding, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie